ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Σύμφωνα με στοιχεία της WWF αλλά και άλλων διεθνών οργανισμών, τα δασικά οικοσυστήματα της χώρας μας αποτελούν ένα μικρό θησαυρό όχι μόνο για μας τους Έλληνες αλλά και για όλους τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Το έντονο τοπογραφικό, καθώς και η μεγάλη μας ακτογραμμή, έχουν διαμορφώσει μια μοναδική ποικιλία δασικών οικοσυστημάτων. Υπάρχουν μελέτες, οι οποίες δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει τον υψηλότερο δείκτη δασικής βιοποικιλότητας στην Ευρώπη. Στην χώρα μας μπορεί κάποιος να συναντήσει όλες τις κύριες κατηγορίες βλαστητικών ζωνών της γηραιάς ηπείρου. Και αν αυτό δεν ακούγεται αρκετά εντυπωσιακό, τότε το ότι όλες αυτές οι ζώνες είναι προσβάσιμες σε μία απόσταση 25 περίπου χιλιομέτρων εντυπωσιάζει σίγουρα.

Ωστόσο σήμερα, θα περίμενε κανείς οι ζοφερές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και γενικότερα του περιβαλλοντικού προβλήματος που είναι ορατές από όλους, αποτελούν καθημερινό βίωμα, και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας να αποτελούν ερέθισμα για την ένταση των καινοτόμων δράσεων με αντικείμενο την περιβαλλοντική εκπαίδευση στη μαθησιακή διαδικασία και την ένταξη αυτής στο ωρολόγιο πρόγραμμα όλων των σχολείων.

H 21η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από τη διεθνή κοινότητα ως η Παγκόσμια Ημέρα  Δασοπονίας. Το δάσος έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην εξελικτική πορεία του ανθρώπου, καθώς αποτέλεσε την πρωταρχική πηγή πρώτων υλών για αρκετές χιλιετηρίδες.

            Με αφορμή τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές προτείνεται το Υπουργείο Παιδείας την 21 Μαρτίου να ορίσει υποχρεωτικές επισκέψεις των μαθητών όλων των σχολείων σε γειτονικές δασικές εκτάσεις με δραστηριότητες: ενημέρωσης από επιστήμονες δασοπόνους, για το κοινωνικό ρόλο της δασοπονίας, το πλήθος των δασικών προϊόντων που μπορούν να παραχθούν, τη πολυδιάστατη δασική χρήση καθώς και συμβολικής δενδροφύτευσης ενός δέντρου από κάθε μαθητή.

 

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός

 

Εάν προτίθεται να υιοθετήσει την παραπάνω πρόταση                      

 

 

26/8/2009                                                                                                                            Ο Βουλευτής

« επιστροφή
  
  
Μέρλιν 11 - 10671 - Αθήνα  Τηλ: 2107296002-4  Fax: 2107296023  e-mail: giakoumatosge@gmail.com  
© Γεράσιμος Γιακουμάτος | All rights reserved