ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικο

Προς : ΠΡΟΕΔΡΟ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

            κ. Φ. Πετσάλνικο

Αθήνα 25 Οκτωβρίου 2010

 

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

 

Σήμερα ο τόπος βιώνει τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση μετά τη κατοχή. Και σαν να μην έφτανε αυτό, υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη κρίση εμπιστοσύνης στη πολιτική και τους πολιτικούς. Αυτή η θλιβερή πραγματικότητα ενισχύεται με τη σπέκουλα που γίνεται και τη χλεύη που επέρχεται κάθε χρόνο αναφορικά με τα περιουσιακά στοιχεία που αναγράφονται στη δήλωση πόθεν έσχες κάθε  βουλευτή.

Διατελώ επί εικοσαετία βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου και κάθε χρόνο γινόμαστε στο ίδιο έργο θεατές με μοναδικό αποτέλεσμα την απαξίωση της ίδιας της πολιτικής αλλά και την πολιτική και ηθική αμφισβήτηση των Βουλευτών ως εκλεγμένων εκπροσώπων του Ελληνικού λαού.

Τόσο εσείς ως Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων όσο και όλοι οι συνάδελφοι βουλευτές πρέπει να συνειδητοποιήσουμε τη ζοφερή αυτή πραγματικότητα και να αναλάβουμε πρωτοβουλίες, ώστε να αντιστραφεί η κοινή αντίληψη περί αναξιοπιστίας και να κτισθεί μια νέα σχέση εμπιστοσύνης των πολιτών προς αυτούς που τους εκπροσωπούν στο κοινοβούλιο.

Γι αυτό θεωρώ –όχι μόνο εγώ προσωπικά αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων βουλευτών - ότι ο ισχύων νόμος που διέπει τον τρόπο εφαρμογής του πόθεν έσχες είναι ανεπαρκείς και χρειάζεται να τροποποιηθεί – βελτιωθεί άμεσα

Για αυτό και προτείνω:

 

 

 

 

-                           Να αναρτάται στο διαδίκτυο η περιουσιακή κατάσταση του κάθε βουλευτή την οποία κατείχε κατά την εκλογή του (τι έσχες), προσδιορίζοντας αναλυτικά τους τίτλους και την πηγή προέλευσης (πόθεν εσχες) κάθε περιουσιακού του στοιχείου. Από το σημείο της εκλογής του και πέρα να δηλώνονται και φυσικά να αναρτώνται στο διαδίκτυο οι όποιες μεταβολές υπάρχουν, όπως άλλωστε προτείνει και η «Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς», ώστε οι πολίτες να μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση στα στοιχεία, να τα συγκρίνουν και να κρίνουν.

-                           Προσθήκη σχετικής συμπληρωματικής δήλωσης σύμφωνα με την οποία κάθε Βουλευτής θα δηλώνει παραίτηση υπέρ του ελληνικού δημοσίου από την κυριότητα κάθε περιουσιακού στοιχείου που παραλείφθηκε να δηλωθεί ή δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από τη δήλωση “πόθεν εσχες” του. Τα περιουσιακά στοιχεία αυτά θα κατάσχονται και θα αποδίδονται άμεσα στο κράτος

-                           Βουλευτής ή συγγενής Α’ βαθμού αυτού, για τον οποίο αποδεδειγμένα προκύπτει συμμετοχή σε off – shore (υπεράκτια) επιχείρηση, να εκπίπτει του βουλευτικού αξιώματος και να δεσμεύεται αυτόματα το σύνολο της περιουσίας του και να αποδίδεται στο κράτος.

-                           Ο έλεγχος της περιουσιακής κατάστασης των βουλευτών να διενεργείται από επιτροπή αποτελούμενη αποκλειστικά από ανώτατους δικαστικούς (ή ανεξάρτητη αρχή) ώστε ο ελεγχόμενος να μην είναι και ελεγκτής

 

Μια τέτοια πρωτοβουλία, θεωρώ ότι θα συμβάλλει σημαντικά αφενός στην οικοδόμηση σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών και των πολιτικών, αφετέρου στην άρση της υποκρισίας που αιωρείται γύρω από αυτό το θέμα. Η γυναίκα του Καίσαρα δεν μπορεί να είναι μόνο τίμια, πρέπει και να φαίνεται.

Κύριε Πρόεδρε,

Με όλο το σεβασμό στο Ελληνικό Δημοκρατικό Κοινοβούλιο, αλλά και στο πρόσωπο σας, για τους λόγους που προανέφερα, επιθυμώ να σας ενημερώσω πως αν δεν αλλάξει άμεσα ο ισχύων νόμος που διέπει την εφαρμογή του πόθεν έσχες των βουλευτών, δεν θα σας ξανακαταθέσω δήλωση πόθεν έσχες. Αντ΄ αυτού θα την αποστέλλω στον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου μέχρι η Βουλή να αποφασίσει και να πράξει τα δέοντα

Με εκτίμηση,

Γεράσιμος Γιακουμάτος

« επιστροφή
  
  
Μέρλιν 11 - 10671 - Αθήνα  Τηλ: 2107296002-4  Fax: 2107296023  e-mail: giakoumatosge@gmail.com  
© Γεράσιμος Γιακουμάτος | All rights reserved