ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής για τις καταθέσεις στην Ελβετία

ΑΝΑΦΟΡΑ – ΑΙΤΗΣΗ

 

ΠΡΟΣ

κ. Φίλιππο Πετσάλνικο

Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων                                                         Αθήνα 28 Νοεμβρίου 2011

 

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

 

Την Κυριακή 16-11-2011 σε μεγάλο τηλεοπτικό σταθμό στην εκπομπή του δημοσιογράφου κ. Παύλου Τσίμα με τίτλο «ΕΡΕΥΝΑ», η οποία τυγχάνει υψηλών ποσοστών τηλεθέασης  περιήλθε σε γνώση εκατομμυρίων Ελλήνων δήλωση του Βουλευτή του Ελβετικού Κοινοβουλίου κ. Ιωσήφ Ζησιάδη, η οποία κατά λέξη έχει ως  εξής:

ΖΗΣΙΑΔΗΣ: «Τον Ιούνιο έχω κάνει μια ερώτηση στην Υπουργό Οικονομικών να την ρωτήσω τι γυρεύει η Ελβετία. Γυρεύει να φέρει όλα τα χρήματα από την Ελλάδα στην Ελβετία; Είναι αυτός ο στόχος της;».

ΤΣΙΜΑΣ: «Η απάντηση της Υπουργού Οικονομικών της Ελβετίας τον άφησε άφωνο. Η Ελβετία του απάντησε έχει προτείνει από το 2005 στην Ελληνική Κυβέρνηση μια φορολογική συμφωνία αλλά οι Ελληνικές Κυβερνήσεις 6 χρόνια τώρα κωφεύουν».

ΖΗΣΙΑΔΗΣ: «……Το εξηγώ αυτό γιατί οι πιο πολλοί Βουλευτές δεξιοί, του ΠΑΣΟΚ έχουν πάρα πολλά χρήματα εδώ στην Ελβετία και νομίζω τα συμφέροντα δεν είναι να δηλωθούν και να είναι ανοιχτοί λογαριασμοί όπως εμείς θέλουμε να είναι με όλε τις χώρες του κόσμου».

Προς επιβεβαίωση σας επισυνάπτω και αντίγραφο της εν λόγω εκπομπής.

            Επειδή η βαρυσήμαντη δημόσια αυτή δήλωση του ως άνω Ελβετού Βουλευτή εγείρει μέγα ζήτημα αναφορικά με την ύπαρξη Ελλήνων Βουλευτών που διαθέτουν σε ελβετικές τράπεζες καταθέσεις και κατ’ επέκταση με την διαφάνεια των περιουσιακών τους στοιχείων (δηλουμένων ή αφανών).

            Επειδή ενεργώντας, κ. Πρόεδρε, στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς σας ως επικεφαλής της νομοθετικής εξουσίας και κατ’επέκταση ως εγγυητή της διαφάνειας, της αξιοπιστίας και της εντιμότητας των μελών της Βουλής, οφείλετε να ενεργήσετε αμέσως ώστε να αποκαλυφθούν τα στοιχεία που προφανώς διαθέτει ή γνωρίζει ο ως άνω βουλευτής για τυχόν επιλήψιμες οικονομικές δραστηριότητες και για αδιαφανή περιουσιακά στοιχεία Ελλήνων Βουλευτών.

            Ειδικότερα παρακαλούμε:

            1. Να έλθετε σε επαφή με τον ομόλογό σας της Ελβετικής Βουλής ώστε μέσω αυτού να προσκληθεί ο ως άνω Ελβετός βουλευτής να παράσχει τις πληροφορίες που προφανώς διαθέτει ώστε να ξεκινήσει η σχετική έρευνα.

            2. Να κινηθείτε στα πλαίσια της ισχύουσας νομοθεσίας τόσο σε διεθνές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να ερευνηθεί από τις αρμόδιες διεθνείς και εθνικές αρχές η υπόθεση ώστε να εξακριβωθούν τα ονόματα των βουλευτών της Ελλάδας που διαθέτουν κατά τρόπο παράνομο, επιλήψιμο ή αδιαφανή χρηματικά ποσά σε καταθέσεις ελβετικών τραπεζών.

            3. Να ξεκινήσει κάθε προβλεπόμενη από διεθνείς συμβάσεις (Σύμβαση του ΟΗΕ της 31-10-2003 κατά της διαφθοράς, συμβάσεις για την καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες κ.ά.) διαδικασία για τον εντοπισμό και την αποκάλυψη της ταυτότητας προσώπων που εμπλέκονται σε τέτοιες υποθέσεις ως συνεργοί αυτουργοί κλπ. για να καταστεί δυνατή η εναντίον του άσκηση της σχετικής δίωξης και η επιβολή της προβλεπόμενης κύρωσης.

            4. Να ενημερώσετε το Σώμα των Ελλήνων Βουλευτών για τις ενέργειές σας καθώς και για τα αποτελέσματα που θα προκύψουν απ’αυτές.

                        Θεωρούμε, κ. Πρόεδρε, ότι ως φυσικός υπερασπιστής της τιμής και της υπόληψης των Αντιπροσώπων του Ελληνικού Λαού, οφείλετε να ενεργήσετε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά, ώστε να ριφθεί άπλετο φως στην καταγγελία του κ. Ζησιάδη και να μη παραμείνει η παραμικρή σκιά εις βάρος του Σώματος των Ελλήνων Βουλευτών.

            Αυτό επιβάλλει η κοινοβουλευτική τάξη και ο δημοκρατικός πατριωτισμός όλων μας.

 

 

Με κάθε τιμή

 

Γιακουμάτος Γεράσιμος (Β’ Αθήνας)

                                   

Τζαβάρας Κωνσταντίνος (Ηλείας)

« επιστροφή
  
  
Μέρλιν 11 - 10671 - Αθήνα  Τηλ: 2107296002-4  Fax: 2107296023  e-mail: giakoumatosge@gmail.com  
© Γεράσιμος Γιακουμάτος | All rights reserved